fredag 14 februari 2014

För vem byggs Umeås kulturhus?

I Umeå så pågår en stadsomvandling, delvis i samband med kulturhuvudstadsåret. Delar av det består i bygget av ett nytt kulturhus som det är en hel del kontrover kring. Debattartikeln som jag skrivit för Feministiskt Initiativ publicerades idag i Västerbottens Kuriren så read and enjoy.


Kulturhuvudstadsåret invigs med pompa och ståt men mycket av kulturhuvudstadsåret har kommit att handla om bygget av det nya kulturhuset.
För kulturhuvudstadsåret kunde ha handlat om mer kultur för oss som bor i Umeå. Mer teater, gratis konserter, prova-på slöjd och stöd till de verksamheter som finns. Istället läggs pengarna på ett skrytbygge. Kulturväven. Huset byggs inte i första hand för att vi behöver ett nytt kulturhus utan för det passar bilden av det nya Umeå. Kulturen ska inte längre skapas av oss medborgare, den ska konsumeras.

Kostnaderna för bygget blir dessutom betydligt högre än planerat så det i den första budgeten glömdes ”hyresgästanpassning” – så som innerväggar. Detta medför ökade löpande kostnader för lokalhyra och det är kulturförvaltningen som kommer behöva skära ner på annan verksamhet för att ha råd att finansiera det i framtiden. Att omtyckt kulturverksamhet läggs ner samtidigt som pengar satsas på ett skrytbygge anser inte vi från Feministiskt initiativ är ett ansvarsfullt sätt att hantera medborgarnas pengar.

Kulturväven måste ju då fyllas med verksamhet. En verksamhet som ska flytta dit är stadsbiblioteket. Diskussionerna kring biblioteksflytten började med argumentet att biblioteket hade vuxit ur sina lokaler och skulle få större i det nya kulturhuset. Så blir nu inte fallet, de kommer istället ha plats för färre böcker. En majoritet av Umeås innevånare vill att biblioteket ska få ligga kvar där det ligger. Placeringen vid busstationen gör det möjligt även för de som var svårt att gå, äldre och rullstolsburna, att besöka biblioteket och dessutom tar många chansen när de har några minuter över innan bussen går. Biblioteket är en av de sista platserna i centrala Umeå där det är möjligt att vistas utan att behöva köpa något. Att flytta ett välfungerande bibliotek som ligger centralt och tillgängligt vid Vasaplan tvärt emot vad de flesta medborgarna önskar är inte rätt väg att gå.

De folkvalda har ett ansvar att förvalta våra gemensamma resurser. Men när kulturverksamhet läggs ner och otillgängliggörs och pengarna istället läggs på att bygga ett nytt kulturhus för dess egen skull, inte för att det behövs, då är det inte för oss invånare det byggs. Staden bör finnas för oss som bor här.
Ett faktum som vi på Feministiskt Initiativ tycker att Umeås kommunpolitiker behöver påminnas om.

2 kommentarer:

  1. Är Feministiskt Initiativ (FI) Sveriges minst jämställda parti?

    http://feministisktinitiativ.se/om/styrelse/

    En enda man och massor av kvinnor.
    Dubbelmoralen tycks vara 100 %!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jämställdhet är ett mål och inte ett medel och spontant så tänker jag att med tanke på hur samhället ser ut i stort och hur könsfördelningen brukar se ut i styrelser så är F!s styrelse ett steg i att det ska bli en jämnare fördelning på det stora hela.
      Men självklart har du en poäng med att det är ett problem med könsfördelningen, men som jag ser det så bottnar den i att fler kvinnor är feministiskt engagerade eftersom att det är kvinnor som främst lider av patriarkatet.

      Radera